Historický úspěch, muži jsou pátí v Evropě! Ženy na Superfinále EBSL obsadily 6. místo

Absolutní fantazie! Čeští reprezentanti obsadili na letošním Superfinále Euro Beach Soccer League úžasné 5. místo. Před výběrem trenéra Jaroslawa Jagielskiho skončily pouze evropské velmoci: Portugalsko, Itálie, Bělorusko a Španělsko. Národní tým v Algheru dokázal zdolat Polsko, Dánsko a v závěrečném utkání také Švýcarsko. Ženský výběr si oproti loňsku pohoršil, s výrazně obměněným kádrem obsadil tým kouče Michaela Lukiče konečné 6. místo.

MUŽI

Mužský národní tým loni v Algheru vybojoval místo mezi evropskou elitou, když skončil na 2. místě divize B. Také letos se v severozápadním městečku na italském ostrově Sardinie českému celku nadmíru dařilo. Páté místo v rámci Evropy je obrovským úspěchem, které překvapilo snad všechny soupeře z celé Evropy.

Ve skupině se čeští reprezentanti utkali s Portugalskem, Polskem a Dánskem. Na úvod si připsali těžkou porážku proti fantasticky hrajícím Portugalcům, prohru 1:9 mírnil jediným gólem kapitán Tomáš Huráb.

Následoval první ze dvou klíčových duelů s Polskem. Soupeř se ve druhé třetině dostal do vedení, ale během pouhých 19 sekund dokázali Lukáš Trampota a Andy Körtvelyesi otočit. Poláci vyrovnali ve třetím dějství a zápas nakonec musely rozhodnout až pokutové kopy. V nich byli Češi úspěšnější a připsali si tak první a důležitý bod do tabulky.

Do závěrečného skupinového utkání proti Dánsku nastupoval český tým s vědomím, že k postupu do čtvrtfinále potřebuje získat alespoň dva body. Taktická bitva nabídla pouze tři branky, skóre otevřel z přímého kopu Jakub Pekárek. Po vyrovnání brankáře Gustava Madsena přišel rozhodující moment na začátku třetí třetiny, když se hned z rozehrávky prosadil parádními nůžkami Lukáš Trampota.

Výhra 2:1 znamenala postup do čtvrtfinále z 2. místa. Večerní los play off přisoudil národnímu týmu prestižní střet s domácí Itálií. Obhájce triumfu v EBSL a letošní vicemistr světa byl pochopitelně velkým favoritem, což ukazoval od samotného úvodu. Italové si především díku hattricku Marca Giordaniho vytvořili čtyřgólový náskok. V závěru se dvojice Andy Körtvelysi a Lukáš Trampota podařilo snížit na rozdíl dvou gólů, ale po prohře 2:5 se Češi museli smířit pouze s bitvou o 5. místo.

V duelu o 5. místo se česká reprezentace utkala v neděli se Švýcarskem, dalším ze silných evropských týmů. Soupeř ukazoval svou sílu, ale po zranění Noëla Otta dominance trochu utlumila. I tak se Švýcarsko dostalo zkraje třetí třetiny do vedení 3:1. Závěrečný český tlak nakonec vyústil ve vyrovnání na 3:3, když svou druhou branku v utkání vstřelil Lukáš Trampota a 40 sekund před koncem srovnal Andy Körtvelyesi. Utkání došlo znovu do penaltového rozstřelu, ve kterém Češi znovu uspěli a skončili tak na fantastickém 5. místě, nejlepším českým umístěním v historii Euro Beach Soccer League.

Výsledky české reprezentace:

Skupina: ČR – Portugalsko 1:9
Skupina: ČR – Polsko 2:2, na penalty 5:3
Skupina: ČR – Dánsko 2:1
Čtvrtfinále: ČR – Itálie 2:5
O 5. místo: ČR – Švýcarsko 3:3, na penalty 4:2

Konečné pořadí:

1. Portugalsko
2. Itálie
3. Bělorusko
4. Španělsko
5. ČESKO
6. Švýcarsko
7. Polsko
8. Estonsko

ŽENY

České reprezentantky obhajovaly ve Women´s Euro Beach Soccer League loňské 4. místo. V náročné skupině se národní tým utkal postupně s domácí Itálií, Portugalskem a Ukrajinou. Z poloviny obměněný kádr oproti loňsku odstartoval špatně, když v úvodním utkání proti domácím hráčkám inkasoval sedm gólů a ani jednou se neprosadil.

Druhý hrací den už přinesl zlepšený výkon. S Portugalskem byl po polovině hrací doby bezbrankový stav. Do vedení se nakonec dostal soupeř, ale Jana Duchatschová dokázala ještě do druhé přestávky srovnat. Když se Portugalky v polovině třetího dějství dostaly znovu do vedení, přišla hned dvojnásobná odpověď v podobě tref Veroniky Pýchové a Terezy Kožárové. Následně ovšem obhájkyně stříbrných medailí třikrát udeřily a rozhodly o výhře 5:3.

Do závěrečného skupinového duelu nastupovaly Češky s vědomím, že už nemohou postoupit do semifinále. Proti Ukrajině za větrného počasí i tak předvedly výborný výkon, po trefách Veroniky Pýchové, Michaely Novotné a Zuzany Dostálové vyhrály 3:0 a zajistily si tak 3. místo ve skupině. Navíc šlo o historicky první duel ženské reprezentace s čistým kontem.

České reprezentantky tak hrály v play off o 5. – 8. místo. V úvodním duelu si suverénně poradily s Angličankami, kterým nasypaly devět gólů (9:2). Po dvou trefách zapsaly Michaela Novotná a Markéta Matějková, poprvé v reprezentační kariéře se prosadila také Eva Chocholoušová.

V duelu o konečné 5. místo nastoupily Češky znovu po dvou dnech proti Ukrajině. Tentokrát už se soupeřkám podařilo skórovat, v průběhu druhé třetiny se dostaly dokonce do třígólového vedení. O snížení se ještě do druhé sirény postarala Tereza Kožárová a v polovině závěrečné části hry vstřelila druhý gól Jana Duchatschová. Vyrovnávací branka bohužel i přes závěrečný tlak nepřišla.

Národní tým žen tak skončil na Superfinále Women´s Euro Beach Soccer League na 6. místě. V letošním roce se hned pět hráček dočkalo prvních reprezentačních startů včetně teprve 16leté brankářky Nikoly Kvízové či zkušené bývalé fotbalistky Terezy Kožárové.

Oba reprezentační výběry čeká ještě jedna akce. Mužská reprezentace odjede na začátku října do španělského Cádizu na kvalifikaci na mistrovství světa. Ženy čeká na stejné místě turnaj Women´s Intercontinental Beach Soccer Cup.

Výsledky české reprezentace:

Skupina: ČR – Itálie 0:7
Skupina: ČR – Portugalsko 3:5
Skupina: ČR – Ukrajina 3:0
Play off o 5. – 8. místo: ČR – Anglie 9:2
O 5. místo: ČR – Ukrajina 2:3

Konečné pořadí:

1. Polsko
2. Portugalsko
3. Španělsko
4. Itálie
5. Ukrajina
6. ČESKO
7. Švýcarsko
8. Anglie