Skvělý vstup do turnaje v Nazaré! Veronika Pýchová hattrickem zničila Nizozemky

Takhle se nám to líbí! České reprezentantky famózně vstoupily do základní části Women´s Euro Beach Soccer League. V prvním utkání skupiny B proti Nizozemsku vyhrály 4:2. Hattrickem se blýskla Veronika Pýchová, premiérovou reprezentační trefu zapsala Tereza Portychová. „Je to nádherný pocit. Ale nejvíc mě hřeje výhra, to je pro mě víc než hattrick,“ uvedla nejzkušenější hráčka aktuálního výběru v Nazaré. Pět hráček, tedy téměř polovina týmu, se na zahraniční akci představila vůbec poprvé.

Na portugalském pobřeží nepanuje příliš vlídné počasí, jako je aktuálně v České republice. Teplota jen okolo 20 stupňů a většinou zatažená obloha. České reprezentantky otevřely zápasem proti Nizozemsku celý turnaj v Nazaré, na kterém hraje osm ženských reprezentací a čtyři v mužské kategorii.

Hned v úvodu utkání si dobré momenty připsala kapitánka Karolína Dlouhá, která Nizozemkám dvakrát během chvíle utekla podél pravé lajny a dostala se do zakončení, v obou případech ovšem mířila mimo tři tyče. Na druhé straně pro změnu zahrozily Nadja Vollemaová a Rosa Braková.

V 6. minutě se poprvé měnilo skóre, když si Sharona Jonaová zvedla za polovinou hřiště míč do vzduchu a trefila se přesně do růžku české branky. Inkasovaný gól ovšem s českými hráčkami nijak nezacloumal, dál pokračovaly v aktivní hře směrem dopředu. Eva Chocholoušová po rozehrávce mířila mimo branku, Eliška Kremrová následně nastřelila z levé strany tyčku.

Konstrukci branky orazítkovala o chvíli později také Tereza Portychová, která pálila z přímého kopu z poloviny hřiště. V 8. minutě přišla velká chyba v rozehrávce na nizozemské straně, Veronika Pýchová zachytila míč, trefila přesně odkrytou část branky a započala tak svou velkou páteční show. Ještě v závěru prvního dějství pálila z přímého kopu Tereza Kožárová, s její tvrdou ranou si ovšem dokázala poradit brankářka Ellen Romy van den Hurková.

Na druhou třetinu naskočila mezi tyče v české brance Nikola Kvízová, teprve 16letá gólmanka, která zářila v Superlize v dresu Hradce Králové. Hned po rozehrávce vypálila Nidia Bosová a míč po její střele lízl břevno. Nizozemská kapitánka hrozila i dál, silově se dokázala prosazovat před českou brankou, ale žádná z jejích šancí neskončila v síti.

První českou příležitost ve druhém dějství měla na svědomí Eva Chocholoušová, která z pravé strany vypálila vedle tyče. Nizozemky zlobily i nadále, za obranou se krátce po sobě ocitly Cherany De Kraaová a znovu Nidia Bosová, ani jedna z nich se ovšem nedokázaly prosadit. Na druhé straně rána Karolíny Dlouhé z poloviny hřiště ještě skokem o písek v síti neskončila.

Ve 22. minutě ovšem přišel jeden z klíčových momentů utkání. Nikola Kvízová našla dlouhým výhozem přesně Terezu Kožárovou, ta přiklepla míč do běhu pro Veroniku Pýchovou, která nadvakrát dokázala procpat míč do branky. O chvilku později se nizozemskou obranou prohnala Eliška Kremrová, úžasné sólo ovšem nezakončila gólově.

Z následné akce ovšem vzešlo české přečíslení tři na dva, které vyřešila Tereza Portychová jednoduše. Její střela po zemi zapadla přesně k tyči a národní tým vedl o dvě branky. Ještě do sirény mohla zvýšit Michaela Novotná, pokus z přímého kopu ovšem skončil mimo tři tyče.

„První dvě třetiny byly super, počkaly jsme si na spoustu věcí, snažily jsme se hrát to, co nám trenér řekl. Byly jsme trpělivé a dostávaly jsme se hodně do zakončení, Holanďanky jsme skoro k ničemu nepustily. Skvěle zachytala Barča (Mikinová) i Nikča (Kvízová),“ pochvalovala si Veronika Pýchová.

Závěrečnou třetinu odstartovala ranou z přímého kopu Zuzana Dostálová, ale brankářka Ellen Romy van den Hurková byla připravená. Následně Veronika Pýchová mířila z přímého kopu vedle branky. Zuzana Dostálová se po lajně dostala do další příležitosti, ale opět ztroskotala na nizozemské gólmance.

„Ve třetí třetině jsme věděly, že vedeme, a za mě jsme zbytečně všechno házely nahoru, snažily se to uspěchat. Musíme si v těchto chvílích na to počkat, zahrát si, vyměnit si míč. Třetí třetina byla hrozně chaotická, ale do té doby to jinak bylo skvělé,“ zmínila Veronika Pýchová.

Ve 31. minutě předvedla úžasnou akci Michaela Novotná po pravé straně, potáhla si míč až k brance a pak přesným pasem našla přesně hlavičku Veroniky Pýchové, která zvýšila stav utkání na 4:1 a zároveň završila svůj první reprezentační hattrick v kariéře. „Výhra je pro mě hrozně důležitá, jsem ráda, že jsme vstoupily do turnaje vítězně. Hattrick je jen třešnička na dortu. Díky i holkám, protože bez nich by žádný hattrick nebyl. Rézi (Tereza Kožárová) mi tam kolikrát podržela krásně balony, nahrála, udržela je v útoku,“ uvedla Veronika Pýchová.

Necelé tři minuty před koncem přišla ještě menší komplikace, když nizozemská kapitánka Nidia Bosová trefila s odskokem o písek ideálně přímý kop z poloviny hřiště a snížila na rozdíl dvou branek. Ve zbytku utkání se ovšem nestalo už nic podstatného, příležitosti si vypracovaly ještě Zuzana Dostálová a na druhé straně Aaike Verschoorová, obě ovšem neuspěly.

„Musím pochválit spoustu nových hráček, které tu jsou. Mají za sebou vlastně jen přáteláky proti Polkám, takže pro ně to bylo něco nového na velkém turnaji, pro ně veliká, obrovská pochvala, protože jsme tam všechny nechaly úplně všechno. Bylo to odmakaný, jezdily jsme po prdeli, jak se říká. A jak říkala Terka Kožárová, že lítal písek, že jsme žraly písek, nechaly jsme tam úplně všechno,“ hodnotila celý zápas Veronika Pýchová.

V sobotu od 12:30 čeká národní tým druhý duel na turnaji v Nazaré, změří síly se Švýcarskem, které v úvodním utkání prohrálo se Španělskem 1:6. „Doufám, že do toho půjdeme zase se vztyčenou hlavou. Hlavně se nesmíme nechat unést, že to je pro nás hratelný soupeř. Musíme do toho jít stejně jako dneska do Holanďanek. Naplno, nenechat jim nic zadarmo. Švýcarky budou pro nás hodně hratelné, u Španělek všichni víme, že vyhrávají všechny turnaje, ale v Neomu jsme je dokázaly potrápit. Takže doufám, že je potrápíme i tady a překvapíme, třeba i vyhrajeme. Nesmíme se jich bát a jít do všeho naplno, stejně jako do zápasu s Holanďankama,“ zakončila Veronika Pýchová.

Česko – Nizozemsko 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Branky: 8., 22. a 31. Pýchová, 23. Portychová – 6. Jonaová, 33. Bosová.

Sestava Česka: Mikinová, Kvízová – Dlouhá, Novotná, Pýchová, Kožárová – Portychová, Chocholoušová, Kremrová, Dostálová – Duchatschová. Trenér: Lukič.