Ani odveta nevyšla. České reprezentantky v generálce na WEBSL prohrály s Polskem 2:8

Ve středu prohra 1:5, o den později 2:8. České reprezentantky mají za sebou generálku na letošní ročník Women´s Euro Beach Soccer League, ve dvou přípravných utkáních v pražské Beach-aréně prohrály s Polskem. Nutno zmínit, že tým trenéra Radima Nečase nastoupil do obou zápasů ve značně obměněné sestavě, hned šest hráček si připsalo reprezentační debut. Nyní ženskou reprezentaci bude čekat finální tréninkový dril před odletem do Portugalska.

Do odvetného utkání vstoupily Polky mnohem aktivněji než ve středečním duelu. Aleksandra Sudyková pálila z přímého kopu z levé strany, její ránu s menšími problémy dokázala zastavit Barbora Mikinová. Krátce nato podél pravé lajny pronikala Paulina Bednarská, zakončení ovšem zastavila pozorná česká obrana. Další zákrok musela Barbora Mikinová vytáhnout proti střele po zemi od Dagmary Switové.

V 6. minutě se poprvé v utkání měnilo skóre. Angelika Kwiatkowská rozehrála rohový kop nakrátko s Paulinou Bednarskou a následně vypálila přesně na zadní tyč. Po inkasované brance přišly také šance na druhé straně. Tereza Portychová se dostala ke střele zleva, ale brankářka Karolina Palaciosová vyrazila míč na roh. Po něm se k hlavičce dostala Tereza Kožárová, mířila ovšem nad břevno.

Velmi bojovný výkon, stejně jako v prvním utkání, předváděla po celý zápas Alice Boučková. Skvělým presinkem získala míč a vybídla ke skórování Zuzanu Dostálovou, nejlepší střelkyně posledních dvou ročníků ženské Superligy se ovšem ještě nemohla radovat. Až v 8. minutě vystihla Zuzana Dostálová rozehrávku, obešla polskou gólmanku a pohodlně poslala míč do prázdné branky. Pro hradeckou kanonýrku šlo o první reprezentační gól.

„Určitě to ze mě spadlo. Ve středu jsem měla spoustu šancí, které se mi úplně nepodařily vyřešit ve finální fázi. Dneska to tam konečně spadlo, tak doufám, že už v tom budu pokračovat a že to tam bude teď padat více,“ uvedla Zuzana Dostálová ke své první trefě za národní tým.

Vyrovnaný stav ovšem trval pouze 50 sekund. Paulina Bednarská se ocitla v ideální střelecké pozici před brankou a nekompromisně poslala míč k tyči. Ještě do první přestávky si české reprezentantky vytvořily dvě střelecké příležitosti. Markéta Matějková pálila mimo, Tereza Kožárová po bojovnosti před brankou nedokázala míč nadvakrát procpat do sítě.

Zkraje druhého dějství mohla znovu srovnat Veronika Pýchová. Její tvrdá rána z přímého kopu z poloviny hřiště skončila na břevně polské branky. Na druhé straně se v ideální pozici špatně zorientovala Izabela Konobrodzká a zamířila mimo tři tyče. S další šancí Angeliky Kwiatkowské si následně poradila Nikola Kvízová, která znovu naskočila do české branky od druhé třetiny.

„Nebyla na moc trénincích, ale poradila si s tím dobře,“ pochválila brankářskou debutantku Zuzana Dostálová, její zkušenější spoluhráčka z Hradce Králové. Z východočeského týmu se proti Polsku představily ještě další tři nové reprezentantky: Tereza Portychová, Eva Chocholoušová a Jana Duchatschová. „Myslím si, že to zvládly dobře. Hrály to, co mají. Všechny holky si samozřejmě musí zvyknout, trošku se nám i točila sestava, takže to místy bylo takové divoké.“

V 18. minutě měla velkou příležitost na srovnání Alice Boučková. Nejdříve střílela do tyče, pak se dostala ještě ke třem střelám, ale pokaždé ji zastavila polská gólmanka Adriana Banaskiewiczová. Následně přišly znovu šance na polské straně, Nikola Kvízová měla těžkou práci především při nástřelu Izabely Konobrodzké, jelikož přímo před ní clonila Aleksandra Sudyková.

Před koncem druhé třetiny přišel třetí polský gól. Dagmara Switová sebrala míč Veronice Pýchové a ranou po zemi dokázala procedit míč za záda Nikoly Kvízové. Z podobné situace mohla na druhé straně hřiště snížit Tereza Kožárová, ale při pokusu o kličku brankářce si míč poslala až příliš daleko od nohy.

Stejně jako ve středu se hrálo v tropickém počasí. „Ve středu bylo určitě větší teplo, dneska mi zase přišlo, že bylo velké dusno. Jak v noci zapršelo, tak se to odpařovalo… Po téhle stránce to bylo hodně náročné,“ zmínila Zuzana Dostálová.

Třetí část hry začala z českého pohledu fantasticky. Po ruce polské brankářky mimo pokutové území se k přímému kopu postavila kapitánka Markéta Matějková a trefila se přesně k tyči. Jenže Polky na český gól dokázaly znovu rychle zareagovat. Hned z rozehrávky se parádním volejem prosadila Dagmara Suskiewiczová. A téměř vzápětí přidala už pátou branku Polska brankářka Adriana Banaskiewiczová.

V závěru zápasu se s výsledkem ještě snažila něco udělat nejzkušenější hráčka na české straně Markéta Matějková, ani jeden z jejích pokusů ovšem neskončil v brance. Naopak v posledních minutách polské hráčky přidaly ještě tři góly. V 31. minutě se střelou na zadní tyč prosadila kapitánka Dagmara Suskiewiczová. V úplném závěru utkání se prosadily ještě Aleksandra Sudyková, která ve středečním utkání vstřelila dva góly, a efektními nůžkami Wiktoria Slowyová.

„Nebylo to až tak špatný, bohužel jsme pak ve třetí třetině odešly a začaly dělat mnohem více chyb. První dvě třetiny jsme hrály v podstatě vyrovnaný zápas,“ hodnotila Zuzana Dostálová. Ve středečním utkání skončila třetí třetina z českého pohledu 0:3, ve čtvrtek dokonce 1:5. „Myslím si, že Polky na tom byly lépe fyzicky. My už tu třetí třetinu pak nemohly, a z toho vyplývaly ty chyby. Člověk, když je unavenej, tak už kazí míče a občas jsme jim to nalily dopředu,“ litovala.

Pro české reprezentantky šlo o poslední zápasovou přípravu před letošním ročníkem Women´s Euro Beach Soccer League. Na přelomu srpna a září se hraje základní část v portugalském Nazaré, kde se ve skupině postupně střetnou s Nizozemskem, Švýcarskem a Španělskem. Hned o týden později je pak na programu Superfinále v italském Algheru.

„Spousta holek si v těchto zápasech zahrálo poprvé za reprezentaci, poprvé hrály nějaký velký zápas. V tom nám to dalo určitě hodně, že jsme si to zkusily dřív, než na nějaké velké akci. Pomohlo nám to, že do toho nenaskočíme úplně zmatené v Nazaré, ale že jsme si tady něco ukázaly,“ zakončila Zuzana Dostálová.

Česko – Polsko 2:8 (1:2, 0:1, 1:5)

Góly: 8. Dostálová, 27. Matějková – 27. a 31. Suszkiewiczová, 6. Kwiatkowská, 8. Bednarská, 22. Switová, 28. Banaskiewiczová, 34. Sudyková, 35. Slowyová.

Sestava Česka: Mikinová, Kvízová – Dlouhá, Boučková, Portychová, Kožárová – Matějková, Chocholoušová, Pýchová, Dostálová – Kremrová, Duchatschová, Slavíková. Trenér: Radim Nečas.

Sestava Polska: Palaciosová, Banaskiewiczová – Cykmanová, Kwiatkowská, Suskiewiczová, Sudyková – Slowyová, Tobiczyková, Bednarská, Konobrodzká – Szperaová, Switová. Trenér: Mateusz Sroka.

Rozhodčí: Nejedlý, Plecitý.