Španělsko, Nizozemsko a Švýcarsko. České reprezentantky znají skupinu pro WEBSL v Nazaré

Už za tři týdny vyrazí česká reprezentace žen na základní část Women´s Euro Beach Soccer League do portugalského Nazaré. Čtvrteční los poslal tým trenéra Radima Nečase do skupiny B společně se Španělskem, Nizozemskem a Švýcarskem. Turnaj se koná od 30. srpna do 1. září, národní tým odehraje tři skupinové zápasy. Všechny týmy mají jistý postup do Superfinále, které se odehraje v polovině září v italském Algheru.

Už před losem bylo jasné, že ve skupině A bude nasazené domácí Portugalsko, se kterým české hráčky loni těsně prohrály v semifinále. Nasazený tým ve skupině B pak bylo Španělsko, loňský šampion Women´s Euro Beach Soccer League. Dalších šest týmů bylo rozřazeno do tří výkonnostních košů podle loňského postavení ve WEBSL.

1. koš: Polsko, ČESKO
2. koš: Ukrajina, Nizozemsko
3. koš: Anglie, Švýcarsko

Míček s nápisem „CZECHIA“ šel na řadu až po Polsku, česká reprezentace tak byla poslaná do skupiny B ke Španělsku. Do stejné skupiny následně zamířilo také Nizozemsko a ze třetího koše Švýcarsko. Ve skupině A se k Portugalsku přidaly Polsko, Ukrajina a Anglie.

Skupina A: Portugalsko, Polsko, Ukrajina, Anglie
Skupina B: Španělsko, ČESKO, Nizozemsko, Švýcarsko

Se Španělskem se české hráčky utkaly naposledy loni v říjnu na turnaji v Saúdské Arábii. Národní tým vedl po první třetině 2:0, světové jedničky ovšem dokázaly duel otočit a vyhrály 4:3. V roce 2022 pak Češky prohrály oba vzájemné duely (0:5 na Mundialitu a 2:5 na Superfinále WEBSL).

Také s Nizozemskem má tým trenéra Radima Nečase zkušenosti z loňského roku. Oranjes v květnu dorazily do Prahy na dva přípravné duely, v nichž dokázaly uspět. Nejdříve slavily triumf 4:3, o den později pak 7:1. V rámci soutěžního duelu se oba týmy naposledy utkaly v září 2021 na Superfinále WEBSL. Utkání po remíze 6:6 dospělo až do penaltového rozstřelu, ve kterých byly úspěšnější Nizozemky.

Švýcarsko se v posledních dvou letech neúčastnilo žádných turnajů. Poslední vzájemný zápas se tak datuje na Superfinále WEBSL v roce 2021. První zápas v turnaji tehdy české reprezentantky prohrály 1:4. Letošní švýcarský tým může být ovšem výrazně obměněný.

Už příští týden odehrají české reprezentantky generálku na vrchol letošní sezony. Ve středu 14. srpna (17:00) a ve čtvrtek 15. srpna (14:00) se ve dvou přípravných duelech v pražské Beach-aréně utkají s Polskem. Dojde tak na pikantní reprízu loňského souboje o bronz na Superfinále Women´s Euro Beach Soccer League v Algheru, kde uspěly Polky (1:2).

Women´s Euro Beach Soccer League 2024 – základní část (Nazaré, Portugalsko)