Boj o titul v ženské Superlize: po titulu touží Hradec, čeká se vyrovnaná bitva

Podruhé v historii se letos odehraje Final Four ženské Superligy ve stejný den společně s tím mužským. Loni se z titulu radovala Slavia, která ovšem v letošním ročníku chybí. Kdo ji tedy na českém trůnu nahradí? Základní část nabídla vyrovnanou podívanou, tři týmy nakonec skončily na shodném počtu 12 bodů. Jednoho favorita na titul je tedy těžké vybírat. Z prvního místa jde do semifinále Hradec Králové, který narazí na čtvrté Hrobce. Na druhém místě skončili Bohemians, které čeká bitva proti BS Praha.

O triumfu FC Hradec Králové v základní části rozhodla nakonec až minitabulka mezi všemi třemi týmy, ve které navíc každý získal po šesti bodech. Hráčky z východních Čech ovšem měly nejlepší skóre (27:21) ve vzájemných zápasech. Hned 25 gólů nasázela Zuzana Dostálová, nejlepší střelkyně minulé sezony.

„Vstup do základní části se nám výsledkově moc nepovedl, ale další dva hrací dny jsme zvládly na jedničku a povedlo se nám vstřelit i dost gólů na to, abychom postoupily z prvního místa,“ těšilo Terezu Portychovou, jednu z dalších opor, která v dlouhodobé fázi vstřelila devět gólů, i když zasáhla jen do čtyř zápasů.

Před dvěma lety Hradec bral bronz, loni už si zahrál finále, ale padl se Slavií. Bude postupná tendence letos pokračovat? Podle slov Terezy Portychové je cíl jednoznačný. „Na Final Four se moc těšíme a samozřejmě doufáme, že tenhle rok se nám podaří vyhrát titul.“

Z druhého místa jde do Final Four mistr z roku 2022 – BS Bohemians Praha 1905. Zelenobílé hráčky měly skvělý vstup do ročníku, když během prvního hracího víkendu zapsaly dvě výhry nad Hradcem a Hrobcemi. Během druhého víkendu ovšem přišly porážky s BS Praha i Hradcem. „V základní části jsme měly často problém se sejít v dostatečném počtu hráček, čemuž odpovídaly i výsledky některých zápasů, nicméně pokaždé jsme na hřišti nechaly všechno. Tato bojovnost i v malém počtu nám po základní části přinesla druhou pozici v tabulce,“ hodnotila Martina Folprechtová.

Rekordmanka v počtu zápasů za českou reprezentaci zároveň ocenila výkony nováčka z Hrobců. „Nad rámec hodnocení výkonů našeho týmu bych ráda vyzdvihla výkony holek z Hrobců, které i přes jejich premiéry podaly též velmi dobré výkony a myslím si, že pokud se holky budou pravidelně účastnit i v dalších ročnících, bude velmi vyrovnaným soupeřem pro ostatní týmy.“

V semifinále se Bohemians utkají s BS Praha, podle předpokladů by mělo jít o vyrovnaný duel. „Zápasy ve Final Four jsou ve větších případech velmi vyrovnané, tudíž bude opět rozhodovat plné nasazení celého týmu, které pro hráčky Bohemians rozhodně není cizí, a věříme, že nás dovede do boje o zlaté medaile. Nicméně Final Four není pouze jen o zápase jako takovém, ale i o skvělé atmosféře celého turnaje,“ těší se Martina Folprechtová.

Celek BS Praha působí v ženské Superlize třetí sezonou a zatím pokaždé skončil na 4. místě. Letos by ovšem mohl o něco více zamíchat celkovým pořadím. V základní části skončil sice až třetí, ale pouze o skóre ve vzájemných zápasech.

„Základní část byla zajímavá z mnoha ohledů. Nikdo nevěděl, co čekat od ostatních týmů. Trošku jsme se vzájemně oťukávali a myslím, že jsme nakonec všichni byli překvapeni z výsledků zápasů. Je fajn, že jsou týmy, které si plážový fotbal chtějí zkusit, že Hrobce nám toho ještě hodně předvedou. Stejně jako Hradce, který byl kdysi taky nováčkem a teď poráží zkušené týmy. Za BS jsme mohly určitě předvést lepší výkony, ale necháváme si vše na Final Four,“ usmívá se další ze zkušených reprezentantek Karolína Dlouhá.

Ambice pro Final Four ovšem nechtěla příliš prozrazovat. „Na Final Four se moc těšíme, jsme v plné sestavě a chceme si zápasy užít. Očekávání zatím žádná nemáme, vzájemně moc nevíme, co od sebe čekat,“ dodala Karolína Dlouhá.

Pro úplného nováčka DFA Hrobce byl vstup do plážového fotbalu komplikovaný. Nastupoval totiž proti třem zkušeným celkům, které jsou složené z reprezentačních hráček. I proto nezískal ani bod a skončil s nelichotivým skóre. „Bohužel jsme zatím vše prohrály, ale bereme to jako daň za to, že jsme do prvního zápasu víceméně neznaly pravidla. Byla to pro nás nová zkušenost, každým zápasem jsme se zlepšovaly, ale samozřejmě na naše soupeřky nám ještě hodně chybí, což je pro nás motivací do dalších sezon, kdy se ligy v plážovém fotbale budeme účastnit,“ prozradila Michaela Pazourová.

V semifinále se Hrobce utkají s vítězem základní části z Hradce Králové. „Samozřejmě se těšíme, bude to pro nás velký zážitek, a to i z pohledu mediální prezentace a přímého přenosu v televizi. Sice tušíme, že budeme opět outsideři, ale chceme soupeřky co nejvíce potrápit. Každou třetinou v těch dvou zápasech, které nás čekají, se zlepšovat a nedat jim nic zadarmo,“ dodala Michaela Pazourová, která se v základní části dvakrát prosadila.

O nejlepší střelkyni je před Final Four rozhodnuto. Zuzana Dostálová, která cenu pro nejlepší střelkyni získala už v minulém roce, totiž v šesti zápasech základní části nasázela úctyhodných 25 gólů. Druhá Eva Chocholoušová rovněž z Hradce má na kontě deset branek, po devíti trefách mají Tereza Portychová (Hradec Králové), Jana Červeňáková (Bohemians) a Hana Limbergová (BS Praha).

První semifinále mezi Hradcem Králové a Hrobcemi je na programu v 11 hodin, druhé semifinále Bohemians – BS Praha od 13:40. Kdo se v sobotu 20. července bude radovat z titulu?

Superliga žen 2024

PosTýmZVV pp.V pen.PVBOBBody
164002552712
264002362612
364002512512
46000613770