Smutná čtyřka nepostupujících: nejhorší umístění Ladronky i první dvě výhry pro juniory

Osm týmů, čtyři postupující do Final Four a čtyři zklamané. Základní část letošní Fortuna Beach Soccer League nabídla až nevídaně vyrovnanou bitvu o postup do bitev o titul. Mezi elitní čtyřku se jen těsně nevměstnaly celky BS Ladronka Praha a SK Bosnia Online EU Teplice. První dvě výhry zapsala na své konto juniorská reprezentace do 20 let a premiéru v české nejvyšší soutěži má za sebou Sparta Praha. Jak zástupci všech čtyř nepostupujících týmů hodnotí své výkony a výsledky?

Ze všeho nejdřív si zrekapitulujme čtveřici postupujících do Final Four: BS Villagers Uherské Hradiště, BS Slavia Praha, BS Bohemians Praha 1905 a BS Dukla Praha. Jeden z nich se v sobotu 20. července stane novým mistrem Fortuna Beach Soccer League pro rok 2024.

Z vyřazených týmů měla nejblíže do elitní čtyřky BS Ladronka Praha. Trojnásobný český mistr (2010, 2012 a 2016) se po loňském 4. místu letos musel spokojit s pátou příčkou, což je historicky nejhorší umístění tohoto týmu. Nechybělo ovšem moc a i ve své 14. sezoně by skončil mezi nejlepšími čtyřmi. V posledním utkání základní části stačil tradičnímu účastníkovi jakýkoliv bodový zisk v utkání proti Teplicím.

I vítězné penalty po remíze 6:6 po prodloužení by stačily, jenže přišla porážka, která nakonec poslala do Final Four Bohemians. „Je to loterie a my nedali tři, takže… Není to o žádném natrénování, spíš o hlavě. Měli jsme vyhrát už v základní hrací době, kde jsme vedli i o dva góly. Neuhlídali jsme Denise Laňku, který je velmi šikovnej hráč. Ten jim ten zápas vyhrál, když se to vezme i s těmi penaltami,“ litoval nestárnoucí Martin Dlouhý.

Ladronka přitom mela po prvním hracím víkendu nejlepší výchozí pozici. V červnu vyhrála všechny čtyři zápasy, nyní ovšem přišly tři prohry. „Bohužel jsme neměli gólmana na dvě sobotní utkání a to si myslím, že rozhodlo,“ zmínil Martin Dlouhý, který ale v sezoně viděl i pozitiva. „Podařilo se nám doplnit kádr mladými kluky, kteří prokázali velkou kvalitu a doplnili nás starší. Takže se to docela dobře prolíná, i když samozřejmě je tam ještě potřeba nějaké sehrání. Ale kluci zapadli, z čehož mám velkou radost.“

Blízko k postupu do Final Four měl také tým SK Bosnia Online EU Teplice. Český mistr z roku 2017, který se do české nejvyšší soutěže vrátil po čtyřleté pauze, rovněž nastupoval do už zmíněného utkání proti Ladronce s šancí na postup. Musel ovšem bezpodmínečně vyhrát za tři body, což se nepovedlo.

„V sobotu bohužel dostal Jan Ruda červenou kartu, Jiří Formánek se zranil. Museli jsme vyzkoušet nové lidi. Filip Frank velice překvapil, stejně tak i další kluci. Dokázali jsme Ladronku udolat, ale potřebovali jsme tři body… Bohužel, ale alespoň jsme zakončili sezonu se vztyčenou hlavou,“ uvedl šéf týmu Adnan Beganovič, který kromě dvou zmíněných reprezentantů litoval také absence Davida Černého.

Teplice dokázaly v základní části porazit Bohemians či Villagers, vyrovnané utkání sehrály také se Slavií. Při svém návratu zanechaly i přes nepostup pozitivní dojem. „Začátek byl určitě dobrej, i když jsme udělali nějaké chyby jako třeba s Duklou, kdy jsme neměli hráče na střídání. Vedli jsme 5:3, ale nakonec jsme prohráli. Při druhém víkendu jsme udělali také maximum, co se dalo. Bylo to dramatické až do konce, stejně jako probíhala celá soutěž z pohledu diváků. Z naší strany to bylo stejné, v neděli rozhodoval jeden zápas o našem postupu,“ doplnil Adnan Beganovič.

Teplický šéf zároveň nikterak neskrývá své ambice. „Určitě se budeme příští rok snažit útočit na titul, což jsme chtěli zkusit už tento rok, ale bohužel nám vývoj nepřál,“ prozradil.

Česká juniorská reprezentace má za sebou druhý rok ve Fortuna Beach Soccer League. V minulém roce mladíci pod vedením trenéra Michala Lukiče nezískali ani jeden bod, letos si vedli výrazně lépe. Při prvním víkendu sice čtyřikrát prohráli, ale se Slavií i Bohemians jen o tři góly. „Nebyla to vůbec lehká sezona. Ze začátku nám to moc nešlo, nějak jsme se hledali, co hrát, jak hrát. Trošku nám chyběla i bojovnost,“ viděl problémy v rozpačitém začátku brankář Marek Matyáš Ďuriník.

Při druhém hracím víkendu ovšem přišly hned dvě výhry, vůbec první pro reprezentaci do 20 let za působení mezi českou elitou. Junioři nejdříve zdolali Spartu 11:4 a poté si vyšlápli i na Teplice (11:6). „Hecli jsme se a předvedli jsme tři dobré zápasy,“ těšilo gólmana, který už má za sebou i několik reprezentačních startů.

„Proti Spartě to byla taková povinná výhra, kluků bylo málo. S předvedeným výkonem jsme nebyli moc spokojení, měli jsme dát ještě tak o deset gólů víc, ale bohužel. Už v kabině jsme si řekli, že výhra je super, ale výkon byl horší. Proti Teplicím jsme si řekli, že to ještě zlepšíme a vyšlo nám to. První pořádná výhra proti dobrému týmu chutnala moc dobře, ta se nám moc líbila,“ usmíval se Marek Matyáš Ďuriník.

Na posledním místě bez bodového zisku skončila při svém debutu v plážovém fotbale Sparta Praha. „Tuto sezonu jsem řešil dost narychlo, ale i tak jsem s ní celkem spokojený. Protočilo se nám celkem dost hráčů a na příští sezonu máme alespoň nějaký základ, kde začít. Už máme kluky, kteří alespoň znají pravidla, a věřím, že s dalšími ročníky se budeme posouvat nejen kvantitou, ale také kvalitou,“ doufá sparťanský gólman Pavel Plecitý.

Tato čtveřice týmů se tedy do sobotního Final Four neprobojovala, některé hráče ovšem pravděpodobně uvidíme v jiných dresech. Každý z postupujících si totiž může povolat dva hráče z nepostupujících celků.

A zájem by mohl být určitě značný. Stačí se podívat jen na aktuální střeleckou tabulku, kde hned tři ze čtyř nejlepších kanonýrů jsou z Teplic a Ladronky (Denis Laňka, Tomáš Huráb a Jan Ruda). Sáhne některý tým i po juniorech, kteří se ukázali v dobrém světle? A co další hráči včetně legendárního Martina Dlouhého? Nechme se překvapit, kdo koho zvábí na sobotní bitvu o titul.

Fortuna Beach Soccer League 2024

PosTýmZVV pp.V pen.PVBOBBody
175002533815
275002411715
374003433112
474003483012
574003473612
673013454110
77200536386
870007231050