Vstup do turnaje nevyšel. Čeští reprezentanti prohráli s Dánskem 1:4

Úvodní zápas na International Beach Soccer nevyšel. Česká reprezentace vstoupila do turnaje prohrou 1:4 s Dánskem. „S výsledkem samozřejmě nemůžeme být spokojení. Prohráli jsme, tak to je,“ hodnotil duel David Radosta, autor jediné české branky v utkání. Ve druhé třetině snižoval na 1:3. Národnímu týmu nicméně utekl zápas hned zkraje, když po čtyřech minutách prohrával už o tři branky. Ve čtvrtek se tým trenéra Jaroslawa Jagielskiho od 15 hodin utká s domácí Itálií.

Oba týmy se naposledy střetly v květnu 2022 na turnaji BSWW Tour v estonském Parnu. Tehdy Dánové vyhráli 5:4 a od té doby udělali několik dalších kroků dopředu. Cítit to bylo hned v úvodu utkání, od prvních sekund ukazoval svůj um brankář Gustav Madsen, nejlepší mladý hráč světa za minulý rok.

První šance nicméně přišly na české straně. Nejdřív jeden z debutantů Vojtěch Suchánek z pravé strany netrefil pořádně míč, následný střelecký pokus brankáře Lukáše Karpíška skončil zákrokem Gustava Madsena. Po dvou minutách hry se poprvé měnilo skóre, bohužel na druhé straně. Lukas Frandsen se po zaváhání české obrany dostal k nůžkám z velké blízkosti a poslal soupeře do vedení.

Hned z rozehrávky vypálil nebezpečně David Radosta, ale hned na to Dánové udeřili podruhé. Další nedorozumění v české obraně využil Carl Oscar Wegeberg, který se trefil přesně k tyči. A o další minutu později přišla další rána, když se z přímého kopu z vlastní poloviny hřiště prosadil Henrik Raedkjaer Wagner. Čtyři minuty a skóre 0:3…

„Samozřejmě jsme si říkali, jak je důležité chytnout začátek zápasu a začátek turnaje, že pro hodně kluků je to premiéra v reprezentaci. Ale jak je u nás zvykem, po pěti minutách jsme prohrávali 0:3. Na druhou stranu musím říct, že jsme nic nezabalili, zvedli hlavy a bojovali až do konce,“ uvedl David Radosta.

V závěru úvodního dějství přišly další české šance. Nůžkami se snažili prosadit Lukáš Trampota i Daniel Valeš, ani jeden ovšem neuspěl. Druhý jmenovaný se dostal ještě k parádnímu voleji po autu Andyho Körtvélyešiho, trefil ale přesně prostor, kde stál připravený Gustav Madsen. Dánský brankář ještě stihl nastřelit břevno.

Do druhé třetiny naskočil český tým se zvýšenou aktivitou. První šanci si nicméně vytvořil Lukas Frandsen, který však dlouho váhal se střelou, až ho stihl zablokovat Tomáš Huráb. Na druhé straně se po dlouhém výhozu střídajícího brankáře Václava Šlégra a dobré práci Jana Rudy ocitl sám před brankářem Daniel Valeš, ale Gustav Madsen si s jeho pokusem poradil. Na dánském brankáři si posléze vylámal zuby i Lukáš Trampota.

Lukas Frandsen dalším akrobatickým pokusem znovu orazítkoval břevno české branky. Blízko k první trefě v prvním reprezentačním utkání byl Vojtěch Suchánek, po autu ovšem hlavičkoval mimo tři tyče. Střeleckou aktivitou nadále hýřil Lukáš Trampota, na svého klubového spoluhráče z německého klubu Bavaria Beach Bazis si ale nemohl přijít.

„Věděli jsme, co nás proti Dánům čeká, že to bude hodně běžecky a kondičně náročné,“ hodnotil duel David Radosta. „To se i potvrdilo, chvilku jsme si zvykali na jejich herní styl. Od druhé třetiny jsme změnili pár věcí, začali jinak napadat, změnili presink a zápas byl o dost vyrovnanější.“

A právě David Radosta přinesl kýžené snížení. Ve 21. minutě se po výhozu brankáře Václava Šlégra rychle uvolnil od protihráče a střelou o písek překonal Gustava Madsena. „Každý gól potěší, to je jasné, ale kdo mě zná, tak ví, že bych to klidně vyměnil za dvě asistence. Nejsem ten typ, že bych si to nějak extra bral, že musím dát gól, abych byl v pohodě a měl na sobě nějakou deku, to vůbec. Dělám furt stejné věci, automatismy a snažím se být platný pro tým hlavně na hřišti,“ zmínil český střelec.

Ještě do sirény ukončující druhou třetinu měl další slibné příležitosti Lukáš Trampota. V obou případech se parádně uvolnil, až se dostal do situace tváří v tvář brankářovi, pokaždé ale nezamířil přesně.

Ve třetím dějství už ovšem český tlak trochu opadl. Šance na zvýšení náskoku měli naopak Dánové. Brankář Gustav Madsen si navedl míč až na útočnou polovinu a vypálil těsně mimo, kapitán Casper Dorph zamířil z velmi slibného přímého kopu nad břevno. Na druhé straně pálil nebezpečně Vojtěch Suchánek a z následného rohu se k nůžkám dostal David Radosta, ovšem netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

„Chyběl nám ještě jeden kontaktní gól a třeba by Dánové trochu znervózněli,“ litoval David Radosta. „Vlastně si ani nevybavuji, kdybychom si vytvořili proti takhle silnému soupeři tolik šancí a střel, za to musím kluky pochválit. Nerad používám tohle alibistické spojení, ale opravdu nám chybělo i trochu štěstí.“

Ve 30. minutě zmrazil české naděje Axel Damm. Dánská hvězda si těsně za polovinou hřiště zvedla balon na nůžky a trefila se přesně k tyči. Následně měl další velkou šanci Lukáš Trampota, ale nedokázal míč zblízka protlačit do sítě. Po obloučku Caspera Dorpha musel na brankové čáře akrobaticky zasahovat Andy Körtvélyeši.

Lukáš Trampota zapsal ještě jednu příležitost, když se po pravé straně prohnal kolem protihráče po výhozu od brankáře Václava Šlégra, rána o písek nadělala Gustavu Madsenovi problémy, ale i tak ji dokázal vytáhnout na roh. V samotném závěru ještě český brankář musel vytáhnout vynikající zákrok proti Henriku Raedkjaerovi Wagnerovi.

Český národní tým vstoupil do turnaje International Beach Soccer porážkou 1:4 s Dánskem. Ve čtvrtek od 15 hodin se utká s domácí Itálií, loňskými šampiony Euro Beach Soccer League a letošními vicemistry světa. „Azzurri“ překvapivě v úvodní hrací den nestačili na Estonsko, se kterými padli po penaltovém rozstřelu. V pátek čeká kapitána Tomáše Hurábe a jeho tým duel s Estonci (16:00).

David Radosta, který se po vážném zranění postupně dostává do herní praxe, bude u toho. „Koleno drží, musím zaklepat, i když drobné komplikace jsou a ještě to určitě není stoprocentní. Je tam určitý svalový deficit, herní praxe a forma z loňska není taková. Cítím ale, že každým tréninkem a zápasem se dostávám pomalu zpátky, ale nevymlouvám se. Jsem tu a chci týmu pomoct,“ říká.

Česko – Dánsko 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)

Góly: 21. Radosta – 2. Frandsen, 3. Wegeberg, 4. Wagner, 30. Damm.

Sestava Česka: Karpíšek, Šlégr – Suchánek, Körtvélyeši, Valeš, Trampota – Huráb, Formánek, Ruda, Radosta – Klíma (Polanka). Trenér: Jaroslaw Jagielski.

Sestava Dánska: Madsen – Frandsen, Wegeberg, C. Dorph, Damm – Schmidt, Jörgensen, Wagner, Luchta – Hoedeman. Trenér: Terry Bowes.

Rozhodčí: Delvecchio (San Marino), Bottalico (Itálie) – Moreno Romero (Švýcarsko) – Bonnici (Malta).

Další výsledky:

Skupina A1:
Estonsko – Itálie 5:5, 5:3 na penalty (1:2, 2:0, 1:2 – 1:1 – 5:3)

Skupina A2:
Litva – Francie 2:4 (2:3, 0:0, 0:1)
Švýcarsko – Rumunsko 9:3 (2:1, 2:0, 5:2)

Divize B:
Norsko – Řecko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)